‘Wilde Rozen’ op de Vinkenbaan

‘The Briars’ (briar= wilde roos) is een van de oudste villa’s aan de Vinkenbaan in Santpoort Zuid. Het huis is in 1877 gebouwd. Waarschijnlijk hebben er Engelse ingenieurs gewoond die betrokken waren bij de aanleg van het Noordzeekanaal. Net als enkele andere huizen ligt de villa (Vinkenbaan 25) met de achterkant aan de straatzijde. Het huis ligt hoog en kijkt uit op een veel lager gelegen, afgegraven gebied, dat vanaf de 19e eeuw gebruikt is voor bollenteelt.

Van 1908 tot 1937 bewoonde Cornelis Verwey met zijn gezin het huis. In die periode had het een centrale plaats in de rol van de Vinkenbaan als de ‘Salon van Velsen’: het was een trefpunt van diverse kunstenaars, onder wie diverse familieleden van Cornelis. Zijn broer, de schrijver-dichter Albert Verwey en zijn zwager, de beroemde architect H.P. Berlage kwamen vaak langs. Andere regelmatige bezoekers waren de impressionistische kunstschilder Willem Witsen en de schrijver Frederik van Eeden. De bekende schilder Kees Verwey, zoon van Cornelis Verwey, heeft een groot deel van zijn jeugd op The Briars doorgebracht.

De bouwstijl lijkt op die van de zgn. renteniers- of burgermanswoning, zoals men die veel vindt op het Noordhollandse platteland. In 1916 is het huis uitgebreid. Deze aanbouw is waarschijnlijk door Berlage ontworpen.

Tekst: Annette Koster
Foto: Florian van der Horst

Meer informatie over de Briars in “De Zandpoort” in het NHA.

Thuis in Santpoort: alle stukjes