Santpoort Speurtocht

Deze speurtocht leidt je langs diverse historische punten in Santpoort. Santpoort is ontstaan in de 12e eeuw als gehucht en heeft dus een lange historie! Vermoedelijk is de naam een vervorming van “Sancta Porta”, wat ‘heilige poort’, betekent. Benieuwd wat er van deze historische ‘heiligheid’ nog zichtbaar is? Loop dan deze speurtocht! De tocht duurt ongeveer 2,5 uur. Je kunt hem natuurlijk zelf aanpassen en zorgen voor een leuke beloning aan het eind! Veel plezier!

Je kan hier een Pdf van de instructies downloaden.Van de eerste punten krijg je de GPS-coördinaten. Op iedere volgende locatie wordt een vraag gesteld waar je een cijfer vandaan kan halen. Met alle verzamelde cijfers kan het laatste GPS-coördinaat worden berekend.

Voor de GPS-coördinaten kan je een GPS-ontvanger gebruiken of je smartphone met een app als Google Maps, c:geo of een andere welke met coördinaten kan werken.

Wees zorgvuldig bij het invullen van de coördinaten. Een extra spatie of punt op de verkeerde plek kan je naar de verkeerde locatie brengen!

Het historisch fastfood café (N 52° 25.718’, E 04° 38.630’)

Dit koetshuis, en beginpunt van deze speurtocht, heeft een aantal bestemmingen gehad sinds de bouw in 1734. Het behoorde van 16de tot begin 19de eeuw bij de blekerij Zorgvrij. Rond 1800 werd het gebruikt voor stalling van transportmiddelen en een aantal paarden.

In de 19de eeuw werd het koetshuis gebruikt als café/ restaurant om reizigers te voorzien van een snelle hap voordat ze weer verder gingen op hun reis. In de stal werden de paarden van de reizigers verzorgd om zo snel mogelijk weer op pad te gaan.

Sinds 2000 is het koetshuis een woning geworden, helaas zijn daarbij de dubbele inrijdeuren verloren gegaan.

A = Hoeveel schoorstenen tel je op het gebouw?

Hotel de Weyman (N 52° 25.692, E 04° 38.620)

De harddraverij heeft een lange traditie in Santpoort: In 1752 werd bij herberg de Weyman de eerste harddraverij in Santpoort georganiseerd. Deze vond plaats op de Hoofdstraat (toen nog Heereweg genaamd) en werd georganiseerd door de uitbaatster van herberg de Weyman, Maria van Schuijlenburg. Ook toen werd er flink geld op ingezet. De feesten vonden altijd begin augustus plaats, omdat de boeren dan vierden dat de oogst was binnengehaald. Jaren later werd de locatie veranderd naar landgoed Spaarnberg, waar de straat “Harddraverslaan” aan herinnert. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werden de races weer op de Hoofdstraat gehouden.

In 2009 is het beeld van de harddraver geplaatst op de rotonde ter viering van 250 jaar harddraverij.

B = Hoeveel vlaggen hangen er bij het moderne gebouw?

Huize Bosbeek, schuurtje (N 52° 25.627’, E 04° 38.452’)

Huize Bosbeek was oorspronkelijk een boswachtershuisje of dienstwoning. Ook had het een inpandig koetshuis en stal met meerdere bijbehorende schuren. Huize Bosbeek, inclusief het nog staande houten schuurtje waar je nu voor staat, zijn halverwege de 19e eeuw gebouwd. De architect was hier J.D. Zocher, de architect welke veel gebouwen en gebieden in Santpoort heeft ontworpen. Mogelijk zijn de gebouwen tegelijkertijd gebouwd vanwege de vergelijkbare zogenaamde ‘Chalet’-bouwstijl.

C = Wat voor symbolen staan op de luiken? Rondjes = 1, Hartjes = 2, Ruiten = 6.

Doktershuis Sant-vliet (N 52° 25.560’, E 04° 38.450’)

Deze oude dokterswoning is al meer dan 120 jaar oud(1897), en oorspronkelijk gebouwd door de arts J.L. Winkler-Prins. Tegenwoordig is het een normale woning. Het huis is gebouwd in de engelse landhuisstijl met enkele, voor die tijd, typisch Hollandse bouwelementen.

Het verhaal gaat dat de timmerman die het bouwde iedere maandag vanuit Zaandam(16km) kwam lopen!

D = Stapeltel het huisnummer tot je 1 cijfer overhoudt

(stapeltellen van 56 wordt bijvoorbeeld 5+6=11, wordt 1+1=2)

Chalet Uilenboom (N 52° 25.441’, E 04° 38.350’)

Het Chalet is gebouwd als dienstwoning voor de Barones Olga von Gotsch. Het Chalet is ontworpen door de architect en bouwmeester J.D. Zocher junior in Zwitserse stijl.

In 1884 kwam zelfs Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (beter bekend als keizerin Sissi) logeren in het Chalet.

In 1970 is het Chalet omgetoverd tot Restaurant, eerst De Uilenboom en nu Restaurant Boschbeek.

E = Stapeltel het bouwjaar tot je 1 cijfer overhoudt

Brug in het Burg. Rijkenspark (N 52° 25.574’, E 04° 38.156’)

Bij dit bruggetje vind je één van de oudste bomen (een beuk) van Santpoort. Om deze boom heen loopt de Boschbeek. Deze loopt door heel stuk van Santpoort heen, je kunt daarom in het hele dorp verwijzingen terugvinden.

F = Hoeveel kruisen tel je op de brug? Neem hiervan de Helft.

Kabouterdorp in Burgemeester Rijkenspark (N 52° 25.620’, E 04° 38.035’)

Het kabouterdorp is zo’n vijf jaar geleden spontaan ontstaan. Het begon ooit met een inwoner die gezellig twee tuinkabouters bij een boom neerzette. Anderen vulden dit aan met nog meer kabouters, huisjes en andere figuren. Ondanks dat het kabouterdorp meerdere malen vernield is door vandalen, hebben inwoners keer op keer ervoor gezorgd dat het dorp weer werd opgebouwd.

Hier hoef je geen gegevens voor het eindcoördinaat te vinden.

Station Santpoort-Noord (N 52° 26.024’, E 04° 37.979’)

Het station van Santpoort-Noord ziet er niet heel speciaal uit, toch denken veel mensen bij de bouwstijl meer aan de jaren ‘80. Dit gebouw is echter in 1958 gebouwd, in de toen supermoderne stijl.

Ter hoogte van het huidige station is de locatie geweest van een treinstop voor de Familie Cremer, van 1898 tot 1900. De toenmalige minister van de Koloniën, J.T. Cremer, woonde op het landgoed Duin & Kruidberg. Met deze treinstop werd het landgoed beter bereikbaar; handig om naar Den Haag te reizen of eenvoudig gasten te ontvangen.

Ook heeft Santpoorts Bier een tijdje het pand bekleed.

G = Welk huisnummer heeft het station eigenlijk?

Brug Maranathabos (N 52° 26.091, E 04° 38.107’)

Tegenwoordig ligt het nog steeds goed verborgen achter begroeiing, maar van 1933 tot 1942 was in een nabijgelegen pand de kraamkliniek Maranatha gevestigd. Deze werd gerund door de twee zusters Geertruida M. Dolleman en Maria Groeneveld.

Hiervoor zaten zij in een pand aan de Hoofdstraat (133). Vanwege populariteit waren zij gedwongen hun intrek te doen in het grotere pand aan de Roos en Beeklaan.

In deze tijd was de rest van de wijk nog niet aanwezig en lag deze grotendeels omgeven door bos. Dit park is een deel van wat er nog van dat bos over is.

H = Het oprichtingsjaar-1929 (het oprichtingsjaar, daar het getal 1929 van aftrekken)

‘t Mosterdzaadje (N 52° 25.903’, E 04° 38.489’)

In 1887 werd dit toenmalige kerkje gebouwd, in opdracht van een aantal afgescheiden Orthodoxen van de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze groep was de evangelisatievereniging ‘Het Mosterdzaadje’, vandaar dat het kerkje in de volksmond ook zo is gaan heten. Tot 1937 is het in gebruik geweest als kerkje, daarna werd het de timmerwerkplaats van trappenfabriek ‘Santpoort’. In 1982 werd het ondertussen zeer vervallen kerkje gekocht door Pim en Paula Reiding die het volledig hebben gerenoveerd. Door hun is het Mosterdzaadje benoemd tot cultureel trefpunt. Binnen een jaar werd er in het Mosterdzaadje alweer muziek gemaakt en dat is tot op de dag van vandaag nog zo.

I = Hoeveel blaadjes heeft de bloem in de nok?

Oude Brandweerkazerne (N 52° 25.818’, E 04° 38.552’)

Dit is een voormalig brandweerhuisje uit de 19de eeuw. Het huisje is gebouwd als vervanging van het spuithuisje dat ongeveer op hoogte van Vluchthovenstraat nr. 8 stond. Het nieuwe gebouwtje was ook bedoeld voor opslag van het brandweermaterieel.

Aan de overzijde van het huisje kijk je uit over de velden van de voormalige 18de-eeuws blekerijen van Samuel van der Swaart.

De straat waar dit huisjes staat is een van de oudste straten van Santpoort-Noord. In de volksmond wordt deze straat de Bokkesteeg genoemd, maar werd aanvankelijk de Brederodeweg genoemd.

J = Wat is het huisnummer van dit huisje?

Het eindpunt :N 5C° JF.(I-HxG)00’, E 04° AE.60(D-2)’

Vul alle gevonden cijfers in bij de bijbehorende letter, los de som op en bereken de eindcoördinaten. Zoek vervolgens op die locatie naar de naam van hoe het nabijgelegen gebouw vroeger ook wel bekend stond.