Een keizerin in Santpoort

Dat Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, Sissi, veel op reis was om het strenge Weense Hof te ontvluchten, is bij velen bekend door de op haar leven gebaseerde filmtrilogie. Minder bekend is dat zij tijdens die reizen ook in Santpoort heeft overnacht. Toch is dat zo. In 1884 logeerde zij verschillende malen in het ‘Zwitserse Chalet’, Wüstelaan 75, waar nu Restaurant Boschbeek is gevestigd.
Zij was daar op uitnodiging van de Pruisische Barones Olga von Gotsch, die destijds op het landgoed Spaarnberg woonde samen met haar echtgenoot G.A.Wüste. De barones had het landgoed geërfd van de bankier Adriaan van der Hoop.
Deze had in 1818 de gronden van de voormalige linnenblekerij Spaar en Berg gekocht. Door het aankopen van belendende percelen omvatte het landgoed uiteindelijk een omvangrijk grondgebied aan weerszijden van de huidige Wüstelaan. In 1835 legde zijn echtgenote de eerste steen voor een dienstwoning, ontworpen door (landschaps)architect en bouwmeester J. D. Zocher junior in de toen populaire Zwitserse stijl.
De woning staat sindsdien bekend als ’t Chalet. Herkenbaar, een houten huis met luiken, een veranda en een overstekend zadeldak.
Vanaf 1970 is in het Chalet een restaurant gevestigd. Aanvankelijk heette het De Uilenboom, nu Boschbeek.

Tekst: Annette Koster
Foto: Tialda Willems

Meer informatie over het Chalet in “De Zandpoort” in het NHA.

Thuis in Santpoort: alle stukjes