Zadelmakerij, Kerkweg nr. 1

Dirk Peereboom, eigenaar van Middenduinerweg 2 en 4, heeft vermoedelijk in 1892 of anders rond 1900 het pand laten bouwen van de stenen die hij overhield na de bouw van nr. 4. Hij heeft de gevel laten pleisteren omdat de stenen verschillende maten en kleuren hadden. Na 1920 hebben hij en zijn vrouw hun winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed ‘De Nieuwe Kindervriend’ verplaatst naar dit pand.
Kerkweg nr. 1 heeft ook enige tijd gediend als opslagruimte van een groenteboer. Daarna kwam het in gebruik als opslagruimte van de uitgeverij C.A. Mees. Rond 1935 huurde Toon Visser een deel van het pand voor zijn reparatiewerkplaats van fietsen. Ernaast, op Kerkweg 3, had hij zijn winkel en woning. Vlak na de oorlog verhuisde hij met de zaak naar de Hoofdstraat. In 1950 kocht Piet Stuijt, poelier op de Terrasweg, het pand om er kippen te slachten.
Vanaf 1960 huurt Joop Wielhouwer het voor zijn zadelmakerij. De familie Doornenbal, eigenaar van Middenduinerweg 2, kocht het pand in 2009 en heeft het licht gerestaureerd, met behoud van het oorspronkelijke karakter. Op de zolderetage is een sauna gebouwd. 
Joop Wielhouwer heeft aangegeven met het bedrijf te stoppen. De werkplaats zal t.z.t. als ‘museum’ behouden blijven.

Tekst: Pim Boer
Foto: Florian van der Horst

Thuis in Santpoort: alle stukjes