Spaarnheuvel

Op een oude duintop, vroeger een droogberg van blekerij Leck en de Bergen, ligt, omringd door hoge bomen, een statig landhuis, dat in 1906 is gebouwd. Het draagt de naam Spaarnheuvel. De grond waar het huis op staat, maakte in het verleden deel uit van de buitenplaats Spaarnberg, dat er tegenover ligt.

De villa is gebouwd als een verkort landhuis met aan weerskanten twee dwarspanden. De indeling is sober. Alleen aan beide zijgevels zijn bewerkte houten serres aangebracht met daarboven een  overkapt balkon.

Op het eerste gezicht ziet de voorgevel er symmetrisch uit. Maar als u goed kijkt, zijn de raampartijen verschillend. Ook de ingang  met een neoclassicistische omlijsting bevindt zich niet in het midden. Mogelijk vindt dit alles zijn oorzaak in een grotendeelse herbouw van het pand na een brand in 1908.

In 1957 vinden de Paters Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria hun domicilie in het landhuis, dat eerder door notaris Dolleman werd bewoond. Er komt een kapelruimte in die door de deken van Haarlem wordt ingezegend. Het huis krijgt een nieuwe naam: Maris Stella (Sterre der Zee, verwijzend naar Maria). Er komen een twaalftal geestelijken te wonen.

In 2013 koopt de bouwbedrijf Scholz het pand en splitst het in twee wooneenheden. De villa krijgt zijn oude naam terug: Spaarnheuvel.

Tekst: Jos Diekstra
Foto: Florian van der Horst

Thuis in Santpoort: alle stukjes