Het vlinderhuis

Zijn naam heeft het huis te danken aan de vlindervorm van het (oorspronkelijke) ontwerp. Het bijzondere huis is te vinden aan de Vinkenbaan 22 in Santpoort-Zuid.

Als je over die Vinkenbaan loopt is het eerste dat opvalt dat het vlinderhuis laag ligt, bijna in een soort kom. En, vergeleken bij de omliggende huizen, ver naar achteren op het perceel. Van het huis zie je vanaf de straat de opzettelijk grof afgesmeerde gevels en een verdieping die met leisteen gedekte daken heeft. Deze worden gevormd door een gebroken kap met aan de onderzijde uitstekende geknikte dakschilden. In de oksel van dat gebroken dak zijn twee geveltoppen toegevoegd, beide onder een dwarskap. Tezamen vormen de daken een intrigerend lijnenspel. Vanaf de straatzijde ook zie je geen voordeur, die bevindt zich namelijk aan de achterkant. Net als bij de meeste huizen aan de Vinkenbaan, die indertijd niet meer was dan een zandpad.

Het huis is door de lokaal bekende bouwkundigen J. Mulder en J.A. van Asdonk ontworpen naar beproefd Engels voorbeeld (Butterfly) van twee schuin op een middendeel geplaatste zijvleugels. Doel daarvan was om veel zon te vangen. Het is een karakteristiek huis, dat als het iets minder symmetrisch zou zijn opgezet misschien nóg beter zou passen binnen de romantische idealen van de Engelse landschapsstijl, waartoe het ruime (oorspronkelijk duin- en bos-) perceel uitnodigt. Aan de linkerzijde is recent een forse uitbouw gerealiseerd, die het aanzicht van het gemeentelijk monument vanaf de straat zo goed mogelijk intact laat.

Tekst: René Stommel
Foto: Florian van der Horst

Thuis in Santpoort: alle stukjes