Het huis met de kantelen

Op de hoek van Middenduinerweg en Burgemeester Enschedélaan staat sinds 1902 Het huis met de kantelen, ook wel Het Kasteel genoemd. De eerste steen is gelegd door Cornelis Kuiper, die het de naam Bosch en Duin geeft.
Kuiper werkt rond 1900 als koetsier bij het echtpaar Wüste op Spaarnberg. Hij kan van hen 3000 gulden lenen om het huis te bouwen, dat in gebruik wordt genomen als pension.
Het huis heeft een bijzonder aanzien omdat het is gebouwd in de neo-Tudorstijl. Deze romantische stijl is in de mode rond 1850 tot 1900. Daarbij grijpt de architect terug op de bouwstijl, die in de 16e en 17e eeuw bijzonder geliefd was bij het engelse vorstenhuis Tudor. Het huis doet kasteelachtig aan door de iets uitstekende torentjes en de dakrand met kantelen. In 1904 is het koetshuis met de geschulpte daklijsten er tegen aan gebouwd.
Vanaf 1914 zijn er meerdere eigenaren geweest. In 1984 wordt het huis, dat inmiddels sterk verwaarloosd is, te koop aangeboden en met sloop bedreigd. Het pand wordt aangekocht door de huidige eigenaren, die de restauratie ter hand nemen. Daarmee is een van de meer karakteristieke huizen van Santpoort behouden gebleven.

Tekst: Lieke Baron
Foto: Florian van der Horst

Meer informatie over het  huis met de kantelen in De Zandpoort in de NHA.

Thuis in Santpoort: alle stukjes