Amsterdamse School in Santpoort

Fietsend over de Middenduinerweg ben je er voorbij voor je het weet: huis nummer 28, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, een vernieuwende bouwstijl rond 1910, met als vertegenwoordiger o.a. H.P. Berlage (Koopmansbeurs in Amsterdam).
Algemene kenmerken: versierende en speelse elementen in metselwerk (boven deuren, portieken en doorgangen), houtwerk (laddervensters), smeed- en beeldhouwwerk, tot in de huisnummers aan toe.

In 1924 wordt dit huis gebouwd op de plek, waar vroeger villa Bosch en Duin (1773) stond. De decoratieve kenmerken van de Amsterdamse School zijn bij dit huis bescheiden maar wel duidelijk zichtbaar.

De uitspringende prominente schoorsteen deelt a.h.w. het huis in twee gelijke helften. Bovenaan wordt deze versierd met een speels raampje en ingesloten door groene houten gevelbekleding. Dit raampje functioneert als zodanig:
de twee rookkanalen lopen namelijk langs beide zijden ervan omhoog.

De daklijst is van onderen gegolfd in een met het groen contrasterende crèmekleur. In de raampartijen zijn felrode houten paneeltjes opgenomen, die geopend kunnen worden en voor ventilatie dienen.

Aan de achterzijde is de woning later uitgebouwd. Om te voorkomen, dat het karakter van de woning daardoor zou worden aangetast, werd het oorspronkelijke achterkozijn opgenomen in de zijgevel van de uitbouw om deze zo te laten harmoniëren met het oorspronkelijke deel van het huis.

Wellicht aardig om er op een zondagmiddag eens langs te wandelen of te fietsen.

Tekst: Jos Diekstra
Foto: Tialda Willems

Meer informatie over de  Amsterdamse School in “De Zandpoort” in de NHA.

Thuis in Santpoort: alle stukjes