Een beeldschone beek

Wat een idyllisch beeld te zien hoe de Bosbeek haar weg zoekt door het Burg. Rijkenspark, op weg naar de Delft.

Deze beek heette vroeger De Greppel (gegraven waterloop) en is een aftakking van de Brederodebeek die ten zuiden van kasteel Brederode ontspringt en waarvan de slotgracht deel van uitmaakt. Deze beek stroomt eveneens richting Delft.

De Bosbeek werd begin zeventiende eeuw speciaal gegraven, dwars door de Moolenduinen heen (zie de restanten van hellingen aan de Wüstelaan), om blekerijen van vers en schoon water te voorzien. In dit geval gaat het om lijnwaadblekerij Zorgvrij (pakweg tegenover huize Bosbeek, rechts van de Johan van Beemlaan).

De Brederodebeek echter stroomde van oudsher naar en door een andere blekerij, genaamd Duijvensteijn. Deze lag in het huidige groene hart van Santpoortdorp, tussen de huidige Hoofdstraat, Wüstelaan, Burgemeester Enschedelaan en de Vlugthovenstraat.  De eigenaren van Duijvensteijn bleken de oudste rechten te hebben op het water uit de Brederodebeek. Tja, en als je water aan die hoofdbeek onttrekt, dan moet je voor dat recht wel betalen: zes gulden per jaar alstublieft. Daarvoor werd in 1622 speciaal een akkoord gesloten.

Wij hoeven niet uit geldelijk gewin naar deze waterloop te kijken. Gewoon af en toe een wandeling maken door het park en van die beeldschone Bosbeek genieten.

Tekst: Jos Diekstra
Foto: Florian van der Horst

Thuis in Santpoort: alle stukjes