Lezing over het mysterie rond de Van Brederodes, 28 september

Jean Roefstra belicht het onderzoek naar de ruïne en de vondst van resten van kinderen

Over Willem van Brederode (1244-1285) en zijn echtgenote Hillegonda van Voorne is inmiddels best wat bekend, maar heel veel ook niet. Recentelijk werden de resten van mogelijk drie kinderen onderzocht, die zijn aangetroffen in hun graf. Jean Roefstra belicht op 28 september dit onderzoek en de vragen die het oproept. Ook het raadsel van de Ruïne van Brederode komt aan bod. De tentoonstelling ‘Mysterie Brederode over dit thema is t/m 25 september in Huis van Hilde te zien.

In 2011 zijn, na langdurig onderzoek, de gezichtsreconstructies van Willem van Brederode  en Hildegonde van Voorne onthuld. Ze staan nu in vol ornaat in Huis van Hilde; als blikvangers voor de middeleeuwen in Holland. Tijdens het meest recente onderzoek werden resten van mogelijk drie kinderen aangetroffen. Welk persoonlijk drama heeft dit echtpaar tijdens hun leven getroffen? En wat kunnen we uit de aangetroffen resten nog concluderen? Fysisch antropologisch onderzoek kan een tipje van de sluier oplichten.

Roefstra belicht ook de geschiedenis van de Ruïne van Brederode. Willem van Brederode wordt vaak gezien als grondlegger ervan. Archeologische vondsten lijken dit echter tegen te spreken Er waren geen archeologen betrokken bij het ontgraven van de ruïne vanaf 1862. En deze is later naar de toen geldende inzichten en romantische ideeën gerestaureerd. Voor bouwhistorici en archeologen blijft de ruïne echter een groot raadsel. Wat is nu echt en wat is fantasie? Jean Roefstra is historisch archeoloog, voorzitter van de Stichting Historische Archeologie en plaatsvervangend depotbeheerder in het archeologiecentrum van de Provincie Noord-Holland.

 

persfoto-jean-roefstra-en-constance-van-der-linde-onderzoeken-skeletten     persfoto-jean-roefstra