Een zeventiende-eeuws dubbelhuis

Op het eerste gezicht lijken het twéé huisjes aan de Bloemendaalsestraatweg nr.80. Maar schijn bedriegt, want al sinds het einde van de achttiende eeuw zijn de huisjes samengevoegd tot één ‘dubbelhuis’. Het huis ligt naar achteren; het was gelegen aan wat vermoedelijk een overslagplaats geweest is van de Jan Gijzenvaart, die voor langs het huis liep en die begin twintigste eeuw gedempt is.  

De huisjes zijn gebouwd in de zeventiende eeuw. De eerste ons bekende eigenaar, en wel van het linkerhuis met een flinke moestuin, was Jasper Andriese in 1704. Hij was ook eigenaar van de ernaast gelegen herberg ‘De Gouden Haan’. In 1872 heeft een volgende eigenaar van ‘De Gouden Haan’ het rechter huisje gekocht en de woningen samengetrokken.

In de eerste helft van de negentiende eeuw werd het huis bewoond door Willem Geerling, bleker van de kleerblekerij Hoek en Vaart. Daarna is het nog vele malen van eigenaar veranderd. Een tijd lang was er een broodbakkerij in gevestigd. In 1913 is het huis door de toenmalige eigenaren, de loodgieters P.G. Handgraaf en J. Lindeman, ingericht als woning met werkplaats. Dit is nog steeds te zien, het linker ‘huis’ heeft een pui van een werkplaats met dubbele deuren. Men zegt dat het pand destijds bekend stond als ‘de Razende Aap’. De achtergrond van deze bijzondere naam is onduidelijk.

De huisjes waren oorspronkelijk wit bepleisterd, nu zijn ze warm geel. 

Tekst: Annette Koster
Foto: Florian van der Horst

Thuis in Santpoort: alle stukjes