De Syrinx, een Rietveldhuis in Santpoort

Wie op de Harddraverslaan in Santpoort-Zuid wandelt, zal er wellicht achteloos voorbijlopen…  Het huis op nr. 60 valt niet erg op. Maar als je weet dat dit huis ontworpen is door een van de belangrijkste Nederlandse architecten, Gerrit Rietveld (1888 – 1964), blijf je toch even stil staan om te ontdekken wat het bijzondere van deze villa is.

Rietveld vond dat architectuur soberheid moest uitstralen, hij behoorde tot de stroming van het Nieuwe Bouwen, de Nieuwe Zakelijkheid. Gebouwen ontlenen hun schoonheid vooral aan hun doelmatigheid, de vorm moet aangepast zijn aan hun functie. Beton, staal en glas, in die tijd moderne materialen, werden veel gebruikt. 

Rietveld had een voorkeur voor geometrische, niet symmetrische vormen. Dat is te zien aan dit huis, dat in 1959 ontworpen is voor de familie Van Dantzig-Mees en beschouwd wordt als een van zijn meest indrukwekkende ontwerpen. Opvallend is de eenheid van ontwerp en inrichting: zo esthetisch dat je het geheel als een groot kunstwerk ervaart. Het huis straalt eenvoud uit.

Rietveld vond het een uitdaging op een oud stukje duin, dus geaccidenteerd terrein, een huis te bouwen. Het niveauverschil in het bouwterrein heeft hij volledig benut. Op het laagste deel heeft het huis twee woonlagen. De woonkamer ligt op het hoger gelegen deel en is heel ruim omdat die geschikt moest zijn er huisconcerten te geven. 

Ook in Bloemendaal staat een huis van Rietveld: Johan Verhulstweg 70 (1933).

Tekst: Pim Boer
Foto: Laure Hage

Thuis in Santpoort: alle stukjes