Shamrock, een verscholen villa

Aan de Middenduinerweg met prachtig uitzicht op ‘de groene long’ van Santpoort ligt een fraai onderkomen, dat de naam Shamrock draagt.
Villa Shamrock, gebouwd in 1903, is omgeven door een grote, van oorsprong geometrisch aangelegde, tuin met stal en vertegenwoordigt de laatste fase van de Nederlandse landhuisbouw die geïnspireerd is op de Engelse, in schilderachtige stijl gebouwde voorbeelden, welke stijl vanaf 1870 tot aan de Eerste Wereldoorlog populair is geweest.
Aan de linker zijgevel stond oorspronkelijk een veranda, die in 1915 door een serre werd vervangen. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een aanbouw uit later tijd. De villa bevat veel versierende details, m.n. in de daklijst, die goed bewaard zijn gebleven.
Aan de straatkant een ijzeren hek met gegoten tussenpalen in de vorm van colonetten met palmetmotief (gestileerde palmbladeren).
In 1935 wordt Shamrock aangekocht door de Congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart om daar een bewaarschool en modevakschool op te richten.
De shamrock (klaverplant met 3 blaadjes) is een Iers nationaal symbool en vertegenwoordigt zowel de Heilige Drieëenheid als geloof, hoop en liefde.
Het kan zijn dat de villa deze naam heeft gekregen vanwege de nabijgelegen fundamenten van de St-Patrickkapel (hoek Hoofdstraat en Huis Ten Biltstraat). Door middel van de klaverplant zou Saint Patrick de Heilige Drieëenheid hebben gepredikt.
Een andere mogelijkheid is dat de eerste eigenaar en naamgever, met de overigens oer-Hollandse naam De Vries, of zijn partner Iers bloed door de aderen had stromen.
Hoe dan ook: het is een krachtig klinkende naam voor een villa waar menigeen zou willen wonen.

Tekst: Jos Diekstra
Foto: Florian van der Horst

Thuis in Santpoort: alle stukjes