Een baken in Santpoort

Vroeger gingen rooms-katholieke Santpoorters ter kerke in Driehuis of in Schoten. Maar Santpoort breidt zich langzamerhand als forenzendorp uit. Men krijgt behoefte aan een eigen kerk. En die komt er. Kersverse pastoor A. Goossens krijgt de benodigde gelden bijeen om bouwgrond “De hoge berg” aan de Frans Netscherlaan aan te kopen.
In 1932 wordt in een markante bouwstijl de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand met bijbehorende pastorie gebouwd, onder architectuur van J. Bekkers. De kerk heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis. Het gebouw heeft scherp uitstekende zijbeuken en een laag beginnend steil dak, voorzien van leien.
Het meest opvallende aan de kerk is natuurlijk de met zachtgroen koper bedekte toren die vlijmscherp de lucht in priemt. Vandaar de naam Naaldkerk. In feite loopt men onder deze toren door het godshuis in. De kerk heeft echter ook nog aan de achterzijde eenzelfde kleinere spits: de torens vormen samen als het ware “moeder met kind”. Niet gek voor een Mariakerk.
De ovaalvorm van de ingang is ook in het interieur terug te vinden, bij de opgang naar het altaar.
Er worden nog steeds vieringen gehouden. Daarnaast is het secretariaat van de fusieparochie H. Franciscus er sinds kort gevestigd en heeft een uitvaartonderneming achterin een permanente rouwkamer ingericht. Een beeldbepalend stukje Santpoort, waar velen mooie herinneringen aan bewaren.

Tekst: Jos Diekstra
Foto: Florian van der Horst

Thuis in Santpoort: alle stukjes